Slider

Mengenai Kami

Perbadanan Pembangunan Ekonomi Sabah (SEDCO) telah ditubuhkan pada 21 Disember 1971 melalui Enakmen Perbadanan Pembangunan Ekonomi Negeri Sabah no. 30, 1971.

Penubuhannya adalah susulan daripada penggubalan Dasar Ekonomi Baru (DEB) yang antara lain strateginya adalah mewujudkan Perbadanan Kemajuan Ekonomi Negeri (PKEN) di setiap negeri bagi tujuan membantu mencapai matlamat membasmi kemiskinan dan menyusun semula masyarakat.

PROGRAM PEMBANGUNAN PROJEK

PREMIS PERNIAGAAN                                             PERINDUSTRIAN

Rumah Kedai (PRSB)Premis Kecil Perniagaan (SVH)                   • Premis Industri IKSTaman Perindustrian

 

PROGRAM PEMBANGUNAN USAHAWAN

SKIM PEMBIAYAAN USAHAWAN BUMIPUTERA (SPUBS)

Pengenalan - Latarbelakang, Jenis-Jenis Skim & Syarat-Syarat Permohonan - Brosur Skim - Borang Permohonan

KURSUS DAN LATIHAN

Latihan/Kursus Anjuran SVH - Jadual Latihan/Kursus

PROGRAM TUNAS NIAGA (PROTUNE)

Senarai Sekolah Di Bawah Seliaan SEDCO

Profil Syarikat Kumpulan

Syarikat Milik Penuh

Syarikat Majoriti

Syarikat Bersekutu

Pelaburan Lain

Nilai-Nilai Bersama

Aktiviti Terkini

SEDCO, Agensi Pertama Sabah yang memperolehi pengiktirafan Sijil MS ISO 37001:2016 Anti Bribery Management System (ABMS)

 

“Pengiktirafan kepada pensijilan ini sudah pasti akan memperkukuhkan lagi kredibiliti dan reputasi SEDCO sebagai badan operasi yang bertanggungjawab dalam Pembangunan ekonomi negeri dan Usahawan bumiputera yang merangkumi aspek Governance, Integrity dan Anti Rasuah.

Read more

Program Transformasi Usahawan (TRUS-MID)

 

Program Transformasi Usahawan (TRUS-MID) adalah merupakan program tahunan Kementerian Pembangunan Perindustrian.

Read more

SEDCO Tunaikan Penyerahan Bayaran Zakat Perniagaan 2020

Perbadanan Pembangunan Ekonomi Sabah (SEDCO) melaksanakan pembayaran zakat perniagaan berjumlah RM200,000.00 bagi tahun 2020 kepada Majlis Ugama Negeri Sabah pada hari ini.

Read more

SEDCO Hulur Bantuan Kepada Tabung Bencana Covid-19 Negeri Sabah

Dalam membantu usaha kerajaan Negeri Sabah dalam menangani penularan wabak Covid19, SEDCO turut menghulurkan bantuan khidmat masyarakatnya dengan menyumbang sebanyak RM1 juta kepada Tabung Bencana Covid19 Negeri Sabah pada hari ini.

Read more

Pengauditan Pensijilan Audit Anti Bribery Management System (ABMS) Stage 2

Pengauditan Pensijilan Audit Anti Bribery Management System (ABMS) Stage 2 ke atas SEDCO telah diadakan pada 1 hingga 4 september 2020.

Read more

Majlis Pelancaran Cadangan Projek Pekan Hijau Nabawan, Pekan Hutan Tropika Sapulut, Hab Makanan Zon Pendalaman Dan Tanaman Komuniti Paulownia Serta Penyerahan Geran Tanah Daerah Nabawan

 

Telah berlangsung MAJLIS PELANCARAN CADANGAN PROJEK PEKAN HIJAU NABAWAN, PEKAN HUTAN TROPIKA SAPULUT, HAB MAKANAN ZON PEDALAMAN DAN TANAMAN KOMUNITI PAULOWNIA SERTA PENYERAHAN GERAN TANAH DAERAH NABAWAN,

Read more

Kunjungan Hormat Kepada Dr Mariana Tinggal, Setiausaha Tetap Kementerian Pertanian Dan Perindustrian Makanan (MAFI)

 

Delegasi SEDCO diketuai oleh Pengurus Besar Kumpulan, Datuk Haji Pengiran Saifuddin Pg Tahir dan pegawai SEDCO dari Bahagian Pembangunan Perniagaan dan Bahagian Pengurusan Hartanah; Encik Yahyah Sidek, Encik Gemel J Maliki, Encik Mohd Shofian Mohamad, Puan Christine Ponsoi, Encik Ken Mazalan Khamis, Puan Zumayani Simin dan Encik Eizlan Jim telah membuat kunjungan hormat kepada Dr. Mariana Tinggal, Setiausaha Tetap Kementerian Pertanian dan Industri Makanan (MAFI) Sabah pada 11 Ogos 2020 di Tingkat 8, Wisma Pertanian.

Read more

Program Kempen Derma Darah Kumpulan SEDCO 2020

 

Program Kempen Derma Darah Kumpulan SEDCO 2020 yang berlangsung pada 15 Julai lalu telah berjaya mengumpul sebanyak 103 pain darah, melepasi sasaran 100 pain. Usaha ini diharap akan dapat membantu pihak hospital memenuhi bekalan darah yang berkurangan semasa Perintah Kawalan Pergerakkan (PKP) yang lalu berikutan pandemik Covid-19.

Read more

Kami Prihatin Covid-19

Di saat kita duduk di rumah bagi mengelak penularan wabak Covid-19, ada insan di luar sana yang sanggup mengambil risiko berdepan dengannya demi membantu mengawal penularan wabak yang boleh membawa maut ini.

Read more

Sambutan Hari Kebangsaan Peringkat Negeri Sabah Tahun 2019

Seperti tahun-tahun yang lalu, Kontinjen Kumpulan SEDCO tidak pernah mengecewakan apabila sekali lagi mengambil bahagian dalam perarakan sempena sambutan Hari Kebangsaan yang diserikan dengan kehadiran Yang di-Pertua Negeri Sabah, Tun Juhar Mahiruddin dan Ketua Menteri, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal serta barisan Kabinet negeri.

Read more

Pameran Sabah Tanah Airku Sempena Sambutan Hari Kebangsaan Peringkat Negeri Sabah Tahun 2019

Pameran Sabah Tanah Airku Sempena Sambutan Hari Kebangsaan Peringkat Negeri Sabah Tahun 2019 telah berlangsung pada  27 hingga 30 Ogos 2019 bertempat di Imago shopping mall, Kota Kinabalu.

Pameran ini diadakan untuk memberi pengetahuan dengan lebih mendalam di kalangan masyarakat mengenai sejarah penubuhan serta peranan kementerian dan agensi –agensi kerajaan.

Read more

Jelajah Kempen Derma Darah

Program Kempen Derma Darah Kumpulan SEDCO meneruskan jelajahnya yang terakhir pada 1 Ogos 2019 di Suria Sabah, Kota Kinabalu.Jelajah yang terakhir ini di hoskan oleh Perbadanan bersama Perkasa Realty Sdn Bhd, Kelab Sukan dan Sosial Kumpulan SEDCO serta Kelab Reakreasi dan Sosial SEDCO.

Di akhir siri jelajah ini Kumpulan SEDCO telah berjaya mengumpul sebanyak 837 pain darah dengan jumlah terakhir sebanyak 127 pain darah yang dikumpul di Kota Kinabalu.

Read more

Langgani info terkini kami

Langgani sekarang untuk mendapat info dan maklumat terkini dan banyak lagi!